Replacement content

Get macromedia Flash Player

u bent hier: vrouwen~hiv
inhoud vrouwen & hiv
* inleiding
* vrouwenlevens
* historisch overzicht
* vrouwengroepen
* boeken
* diversen

 

 

Vrouwen leven(s) met hiv


VROUWEN LEVEN(S)

* Op het eind 2009 gestarte Positieve Vrouwen Block, eeninspirerend weblog voor en door vrouwen met hiv, staan veel verschillende bijdragen van hiv-positive vrouwen over hun leven met hiv, met items over ondermeer: kinderwens, relaties en seks, 'nee tegen stigma' en gezondheid.

* Hieronder en veel meer op de bladzijde vrouwenverhalen staat een selectie korte interviews met hiv-positieve vrouwen. Daarnaast diverse verhalen en columns van vrouwen over hun leven met hiv.
Samenleven gaat over samenleven van hiv+ en hiv-.

 

Een kwetsbaar stukje van mij
Heleen woont in Groningen. Ze is 39 jaar en raakte al jong van haar eerste vriendje hiv-geïnfecteerd. Ze heeft goede herinneringen aan hem. "We hebben een leuke tijd gehad samen, waarin we veel reisden en heel veel ondernamen", vertelt ze over die onbezorgde periode. Daarna gingen relaties niet zo goed meer. De man met wie ze serieus iets probeerde op te bouwen haakte af toen Heleen ontdekte dat ze hiv-positief bleek te zijn. Een nieuwe liefde, jaren later, wilde wel een relatie met een positieve vrouw proberen vorm te geven, maar deze hield uiteindelijk toch geen stand. Nu is ze vrijgezel.
"Ik zou het fijn vinden om iemand te hebben naar wie ik toe kon gaan als ik uit mijn werk kom. Iemand die voor me kookt als ik moe ben, of gewoon om samen iets leuks mee te doen. Nee, niet meer om kinderen mee te krijgen. Mijn kinderwens heb ik jammer genoeg los moeten laten, maar ik heb wel erg leuk oppaswerk." Haar werk is belangrijk voor Heleen. "Ik wil graag iets te doen hebben. Als ik een paar dagen achter elkaar thuis heb gezeten ga ik me eenzaam voelen."
Heleen maakt bewuste keuzes aan wie ze wil vertellen dat ze hiv-positief is. "De ouders van mijn oppaskinderen vroegen me tijdens het kennismakingsgesprek nog waarom ik er een poos uit was geweest. Ik heb toen wel eerlijk verteld dat ik non-Hodgkin heb gehad en dat ik daarvoor langdurig ben behandeld, maar dat hiv daarbij ook een rol heeft gespeeld heb ik verzwegen, dat ligt zo gevoelig voor me. Het liefst ben ik er open over en wil ik dat mensen het gewoon weten. Ik vind niet dat het een geheim is of zo, het is alleen wel een heel kwetsbaar stukje van mij. Ik vertel het nog wel een keer, als het zo ter sprake komt." (MP)


HISTORISCH OVERZICHT: Vrouwen met hiv in Nederland door Mieke Mulder

In Nederland werd de diagnose aids voor het eerst gesteld in 1982 bij enkele homoseksuele mannen. Aanvankelijk dacht men dat hiv en aids in Europa alleen een probleem zouden zijn van homoseksuele mannen en drugsgebruikers.
Vrouwen kregen geen aids. Inmiddels weten we beter.

VROUWENGROEPEN

 

internationale vrouwengroepen
* www.poz.com een engelstalige site met een 'women's place'

* treat her like a lady-cover

BOEKEN

* Treat her like a lady
In dit boek komen vijftien vrouwen met hiv aan het woord,
De glossy Treat Her Like a Lady is gratis verkri jgbaar via jouw consulent.

* Hopjesvlametslagroom
is de titel van het najaar 2007 verschenen boek van de hiv-positieve Anita Greter, over haar tot dan toe verborgen leven met hiv. Ondanks de hier en daar verouderde hiv-feiten, breekt haar verhaal ontegenzeggelijk een lans voor een hiv-vriendelijker leefklimaat.

* Plus-min is een boek over samenleven van mensen met (plus) en zonder (min) hiv, onder redactie van Abbott en Volle Maan. Door de eigentijdse vormgeving zal dit informatieve boek vooral ook jongeren aan kunnen spreken. Lees de verhalen van Michaëla en Francien samenleven. Kijk voor het hele boek op de website van plus-min.

* Ik leef Posit hiv
Spiritualiteit en zingeving in de omgang met hiv & aids. Redactie Inga Mielitz, Fotografie Marjolein Annegarn, Interviews Ellen Kok en Marleen Swenne (2005)
In dit boek vertellen mensen die geconfronteerd zijn met hiv of met aids over hun zoektocht naar de zin van hun bestaan en naar vormen van spiritualiteit die bij hen passen. De interviews en foto's voeren langs christelijke, boeddhistische, atheïstische, islamitische, self-made en New Age-antwoorden op de grote levensvragen. Zo divers als hun antwoorden, zijn de achtergronden van de 24 vrouwen en mannen. kijk hier voor meer informatie en 2 interviews met vrouwen

zwanger
* Boekje over hiv tijdens zwangerschap: informatie voor aanstaande moeders

In opdracht van Boehringer Ingelheim redigeerde en produceerde Volle Maan het door hiv-consulent Laura van Zonneveld geschreven boekje met informatie voor aanstaande moeders met hiv. Als bij routinecontrole bij een zwangerschap een vrouw opeens hiv blijkt te hebben, dan is de schrik vaak heel groot. Gelukkig kunnen medische maatregelen de kans dat het kindje óók hiv krijgt kleiner maken dan één procent. Dit boekje geeft informatie en advies bij zo'n ingrijpende gebeurtenis tijdens een zwangerschap.

* Je leeft nu
Hiv-positief: impressies en interviews 1992-2003 auteur: Marleen Swenne.
Je leeft nu is een boek over leven en dood. Zonder poespas, zonder theorieën over levens- of stervensbegeleiding. De geïnterviewden hebben stuk voor stuk hiv. Maar hiv zou ook een andere ziekte kunnen zijn. Niet alleen leerzaam voor hulpverleners, maar minstens zo zinnig voor iedereen die zo nu en dan nadenkt over het leven.

 

* Secret will bite you
'Wereldwijd is er nog weinig onderzoek gedaan naar vrouwen met hiv in het algemeen en naar hiv-positieve vrouwen uit Afrikaanse landen in het bijzonder', introduceert Jannigje Smit in de inleiding haar onderzoeksonderwerp. Hier is ook te lezen dat wereldwijd het aantal hiv-infecties bijna voor de helft bestaat uit vrouwen, van wie het grootste deel uit Afrika afkomstig is. 'Het (moeten) leven met het geheim hiv-positief te zijn, ten gevolge van ervaren stigma, heeft grote invloed op de gezondheid van hiv-positieve Afrikaanse vrouwen'.

* 28 verhalen over aids in Afrika
Een indringend document van Stephanie Nolen. De auteur zegt: "Weinig mensen buiten Afrika lijken te begrijpen wat de ernst en omvang is van de ramp.() En dus wilde ik de verhalen van deze mensen vertellen.() Ik kan niet elk verhaal vertellen, daarom heb ik besloten er 28 te vertellen, één voor elk miljoen mensen die in Afrika naar schatting besmet zijn. Hun verhalen () verklaren hoe aids op een verschrikkelijke, onverbrekelijke, manier is verbonden met conflicten en hongersnood en de ineenstorting van staten."

Op het www te vinden:
Lullaby: videoverhaal Positive Motherhood

Vrouwenverhalen in de krant:
* Belgisch krant De Morgen: Vrouwen met hiv in de kou
* Trouw: Oma zei "Hou dat maar beter voor je"
* De Telegraaf: "Ik ben Seropositief"
* Trouw: "Eigenlijk zijn wij een heel gewoon gezin"